Resa till annat land för begravning

Det kan finnas flera anledningar till varför man önskar begravas i ett annat land än det man befinner sig i vid dödsdagen. Det kan till exempel handla om att man vill begravas i sitt hemland, ett land som man tycker mycket om eller ett annat land som på annat sätt har stor betydelse.

När en begravning ska äga rum utomlands finns det många saker som det är viktigt att tänka på. Genom att anlita Lova begravningsbyrå kan du få full hjälp med hela begravningen från början till slut. Lova begravning erbjuder även administrativ och juridisk hjälp när en närstående har gått bort. Här nedan listar vi de viktigaste punkterna.

Begravning utomlands – viktiga tips

1. Mottagare

Ska en kista eller urna transporteras utomlands är det mycket viktigt att det finns en mottagare i ankomstlandet som är dokumenterad. Det är nämligen endast denna person som efter uppvisande av giltig legitimation kommer att kunna hämta ut kistan/urnan.

2. Transport

Inför transport är det bra att känna till att kistan som används måste vara helt ogenomträngligt för vatten och fukt. Detta gäller enligt lag där zinkkistor är rekommenderade. Zinkkistan är en mindre kista som placeras i den yttre kistan, vanligtvis gjord i trä.

3. Tidsåtgång

Det tar ofta längre tid än önskat att transportera en kista till ett annat land. Bara arbetet som krävs för att genomföra transporten tar cirka 4-5 dagar. Här ska omfattande dokumentation innehas och kunna uppvisas, t.ex. intyg för sanitet och balsamering, lödningssedel och passersedel.