Vinresor till Rioja

Rioja i Spanien är en välkänd vinregion som är väl värt ett besök. Förutom alla vingårdar finns också en fantastisk natur. Regionen är full av böljande gröna slätter som ramas in av vackra berg. Dessutom får du inte missa alla kulturupplevelser och givetvis det otroliga spanska köket.

Vinresor till Rioja brukar börja i storstaden Bilbao på grund av närheten till en flygplats. Staden är känd för sin konst och sina restauranger. Bland annat får man inte missa Guggenheim-museet. Rioja ligger cirka 2 timmars busstur från Bilbao. En naturlig utgångspunkt är Riojas huvudstad Logrono. Det är en väldigt genuin spansk stad med fin arkitektur och massvis av caféer och uteställen. Från Logrono är det enkelt att göra utflykter till olika vingårdar.

Följ vinprocessen

Vinregionen Rioja kan delas in i de tre mindre regionerna Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Baja. Vingårdarna är kända för sin rikliga produktion av rött vin och främst används druvan tempranillo. Vad som gör en vinresa till området så intressant är att du kan följa hela processen från start till mål. I Rioja finns mycket tradition och kultur. Hur druvorna odlas och hanteras är en vetenskap i sig, men också tillverkningen och lagringen av vinet. De har utvecklat metoder som gör att riojaviner är uppskattade världen över. Givetvis blir det mycket vinprovning samt förstklassig spansk mat.

Efter en vinresa är det vanligt att börja uppskatta vinerna mer. Ofta blir det en oförglömlig upplevelse och många blir överraskade av hur mycket arbete som läggs ner i vingårdarna. Det är heller aldrig fel att njuta av rätter som paella på en vacker terrass med utsikt över vinrankorna. Andra populära aktiviteter är vandringsturer och cykelturer. Spanien har mycket att erbjuda och klimatet är varmt och behagligt. I städerna får man inte missa alla trevliga butiker och tapasbarer.